Het gevaar van angst


Een oppervlakkige levenshouding geeft onrust en die rusteloosheid leidt tot twijfel, emotionele schommelingen, angst en onvrede. Teveel afdwalen naar de toekomst of blijven steken in het verleden haalt je kracht uit het hier en nu. Achteromkijken kan gevaarlijk zijn als je vooruit wilt, maar op momenten dat je leven zwaar is, moet je soms terugblikken voor de noodzakelijke zelfreflectie. Dan zie je dat je rugzak vol zit met bagage uit je verleden en dat de ankers die je in de loop der tijd heb uitgegooid, je belemmerende overtuigingen, je hebben vastgeketend. Een schip dat voor anker ligt, kan niet uitvaren. Om je vrij te voelen en vrij te kunnen bewegen, zul je je ankers moeten lichten, of je moet de kettingen doorzagen. Maar voordat je je kunt ontdoen van je kettingen, zul je ze eerst moeten vinden. Welke ankers houden jou tegen?

Veel van de zorgen die ons bezighouden zijn onterecht. De scenario’s waar we over piekeren blijken de dag erna meestal anders en veelal veel minder dramatisch te verlopen. Als je blijft hangen in gepieker of gefixeerd bent op een probleem, koester je het negatieve.

Angst is een geestestoestand, een emotie die we creëren in onze geest. Het vervelende is dat we die angsten en emoties toelaten en ermee in gesprek gaan in ons hoofd, zodat ze werkelijkheid lijken te worden. Wat houdt je tegen om te doen wat je werkelijk wilt doen? Angst

Er bestaan zeven basisangsten:

1. Faalangst

2. Kritiek van anderen

3. Armoede

4. Het verlies van je geliefde

5. Een slechte gezondheid

6. Ouderdom

7. De dood

 

Elke gedachte heeft de intentie zich om te zetten in iets waarvan wij denken dat het echt is, de werkelijkheid die wij waarnemen. En zolang er gedachten rondzwerven die samenzweren met angst voor mislukking, voor falen en twijfel, wordt jouw werkelijkheid bevestigd en zal succes zich verschuilen tot de kust veilig is. De gedachte van angst kan zo destructief zijn dat die elke kans op succes uiteindelijk een mensenleven kan vernietigen. Angst heeft het vermogen om ons te verlammen. Iedereen heeft last van angst in verschillende mate en frequentie. Angst heeft direct invloed op de kwaliteit van je leven. Het is vrijwel onmogelijk om angst uit onze geest te bannen. Je kunt wél leren het vroegtijdig te signaleren en er bewust mee om te gaan.

De vraag is waar ben je werkelijk bang voor? Wat is je grootste angst? Als er een antwoord in je opkomt, kun je doorvragen. Waarom ben je bang voor die eventuele uitkomst? Als je blijft doorvragen totdat je het niet meer weet, zul je ontdekken wat het échte, onderliggende fundament is waar je angst op is gebaseerd. Dan kun je onderzoeken waar die angst vandaan komt. En tenslotte kun je bedenken waartoe je in staat zou zijn als deze angst geen invloed meer op je zou hebben.

Zolang we bang zijn voor onze angsten zullen we nooit veranderingsgezind worden en ons nooit vrij en gelukkig voelen. Wanneer je belemmerende gedachten of angsten hebt, stel jezelf dan de vraag: “’is dit waar”? “Weet je absoluut zeker dat het waar is”? Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je deze gedachte voor waar aanneemt? En hoe zou je reageren en hoe zou je je voelen zonder die gedachte? Deze vier vragen gebruikt Byron Katie in haar bestseller the Work.

Gerichte vragen leveren je inzicht op en zijn een spiegel die je niet alleen geven wat je wil maar vooral wat je nodig hebt.